Co by tomu řekli Čajkovskij, Mozart nebo Grieg? Klasická hudba na hitparádách

25. říjen 2021

Když bychom se rozhlédli po hitparádách především 60. let, můžeme najít řadu inspirací tématy klasické hudby, případně operety, a to jak ve zpívané, tak v instrumentální podobě. Slavní komponisté by se možná v některých případech znechuceně obrátili v hrobě, ale třeba by se jen shovívavě pousmáli.

Kdysi se předělávky, někdy docela bizarní, témat klasické hudby staly jakousi módou. Do této omezené vlny adaptací posluchačsky vděčných témat z odkazu mistrů klasické hudby malým dílem vstoupila i instrumentální formace z anglického Bristolu, která si dala zoologické jméno Cougars čili Pumy.

Před necelými šedesáti roky, přesně v roce 1963, způsobila tato beatová kapela určitý rozruch se zvláštním uchopením melodie z Čajkovského baletu Labutí jezero. Nevíme, co by si o osudu svého díla pomyslel Petr Iljič Čajkovskij, ovšem víme, že strážkyně dobrých mravů a správného vkusu BBC tenkrát tuto skladbu odmítla vysílat s vysvětlením, že jde o znevážení klenotů klasiky. Nicméně z nahrávky kapely The Cougars s parodickým názvem Saturday Night At The Duckpond, Sobotní večer na kachním rybníčku, byl instrumentální hit. Ale od Čajkovského toho zazní ve Vlídných tónech více.

Čtěte také

Slavný klavírní koncert č. 1 b moll op. 23 Petra Iljiče Čajkovského posloužil kdysi k většímu hitu  britského seskupení The Second City Sound, přičemž vedoucí člen a klávesista této kapely Ken Freeman hrál na clavioline, tedy na elektronický klávesový nástroj, předchůdce analogového syntezátoru.

Kdysi si udělala parta elitních studiových muzikantů z Los Angeles pod názvem B. Bumble and the Stingers tak trochu legraci z melodie z Čajkovského baletu Louskáček.

Labutí jezero jako jeden z nejznámějších klasických baletů, který napsal ruský hudební skladatel Petr Iljič Čajkovskij, mělo premiéru 4. dubna 1877 ve Velkém divadle v Moskvě. V 60. letech následujícího století do jeho melodických vod vstoupila dokonce reggae a rocksteady londýnská kapela The Cats.   

Ovšem Petr Iljič Čajkovskij nebude v těchto Vlídných tónech zastoupen sám. Přidají se k němu další velikáni hudby jako Edvard Grieg, Gioacchino Rossini nebo Wolfgang Amadeus Mozart v hitparádově úspěšných „převlecích“.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související