Chovatelé z Holic oslavili stovku. Návštěvníkům ukázali chlupatou slepici i černopesíkatého králíka

11. listopad 2021

Chovatelé v Holicích letos oslavili sto let od založení spolku. Vznikl přesně před sto lety díky holubům, jejichž chov má v tomto městě na Pardubicku velkou tradici. Holičtí chovatelé patří k těm nejaktivnějším v republice.

Hodnocení u holubů. Vše je potřeba řádně zapsat

V Chovatelském areálu v Holicích se pravidelně konají výstavy drobného zvířectva. Venku před chovatelským areálem čekaly na návštěvníky stovky slepic, které svým kdákáním nenechaly nikoho na pochybách, že akce se koná právě tam. Chovatelé rozmístili mezi drůbeží stolky, u kterých seděli v bílých pláštích nominovaní posuzovatelé drobného zvířectva. Ti zapisovali každou vadu i přednost slepice.

„U slepic se hodnotí, jestli má správně zbarvené peří, jestli je v pořádku zobák, zda je prostě všechno tak, jak má u konkrétního plemene být,“ vysvětluje předseda odborů králíků a drůbeže Holice Matěj Pfeifer.

Hedvábnička i parukář

Není slepice jako slepice. Některé jsou skutečně jen na parádu, jako například hedvábnička zdrobnělá bílá. Její peří spíše připomíná chlupy, a svádí k pohlazení.

Podobně je to s holuby, jejichž chov je  v Holicích obrovskou tradicí. Názvy některých okrasných plemen jsou pro laiky naprosto zavádějící. No řekli byste, že pštros, skřivan, slepičák nebo racek je název pro vrkajícího holuba?

Parukář je jedno z nejstarších plemen holuba domácího

Český černopesíkatý králík

Také chov králíků má v Holicích bohatou tradici, i současní chovatelé vyhrávají soutěže po celé Evropě. Navíc právě tady vyšlechtil František Provazník v roce 1974 české národní plemeno králíka. Jeho pokračovatelem je úspěšný holický chovatel Ladislav Kašpar, který vysvětlil, jak králíka připravuje na výstavu, aby při hodnocení nebyl vystresovaný a obstál.

„Občas králíka vytáhnu, dám ho na stůl, je důležité, aby pěkně stál na předních končetinách a předvedl se, aby měl krásný postoj. Když se ke zvířeti hezky chováte, tak vám to taky vrátí,“ uzavírá chovatel.

Předseda odborů králíků a drůbeže Holice Matěj Pfeifer a redaktorka Jitka Slezáková

Kdy a kam si můžete zajet na chovatelskou výstavu nebo kam se vypravit za slavným cestovatelem a vlastencem Emilem Holubem, si poslechněte v reportáži. 

Spustit audio