Cesta: Nová inscenace Šaldova divadla vezme herce i diváky do ulic Liberce. Doslova

2. červen 2023

Představení libereckého Divadla F. X. Šaldy se tentokrát odehrává na několika místech města. Zároveň propojuje dětské a dospělé umělce.

Výjimečnou autorskou inscenaci s názvem Cesta uvádí Divadlo F. X. Šaldy v Liberci v premiéře 2. června 2023. Na představení se kromě operního souboru a sólistů podílí na 120 dětských účinkujících. Představí se děti nejen z divadelního operního studia nebo baletní školy, ale také dětský pěvecký soubor Severáček nebo orchestr Základní umělecké školy Jabloňová.

Originalita představení je nejen v tématu, ale také v zasazení jednotlivých částí do čtyř různých míst města, kterými diváci společně s herci projdou.

Základ představení tvoří skladby Leoše Janáčka a Antonína Dvořáka a dětská opera Hanse Krásy Brundibár. Ta byla poprvé uvedena před 80 lety v terezínském ghetu.

„První část ‚Na peróně‘, se odehrává na nádvoří Technického muzea, druhá část ‚Nastupovat‘ v hale Technického muzea, třetí část ‚Krátká zastávka‘ na louce u bazénu, a ‚Konečná stanice‘ v Šaldově divadle," popsala „jízdní řád“ inscenace režisérka, autorka námětu i scénáře Linda Hejlová Keprtová.

Na zkoušce představení se byl podívat redaktor Tomáš Mařas, poslechněte si reportáž.

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.