Bylinami vše nevyléčíte, vždy je potřeba konzultace s klasickou medicínou, říká odbornice na léčivky

25. březen 2022

Mezi léčivými rostlinami vyrůstala už jako dítě, věnovali se jim její rodiče. „Léčivky jsou nejen práce, ale i láska a rodinná tradice,“ říká Helena Pluháčková z Ústavu pěstování, šlechtění rostlin a rostlinolékařství Agronomické fakulty Mendelovy univerzity.

„Pravidelně jsem jako dítě bývala s rodiči v práci, protože jsem dítě vědců v tomto oboru. Vyrůstala jsem v zahradě léčivých rostlin Masarykovy univerzity na Kraví hoře,“ popisuje své začátky.

Rodinná tradice

Ve stopách rodičů ale nešla hned, svoji cestu hledala složitěji. „Bavila mě matematika, bavily mě i nějaké výtvarné směry, tak jsem se trošku hledala. Nakonec mě rodiče nasměrovali na střední zahradnickou školu, která už dnes bohužel neexistuje. Na vysoké jsem zjistila, kde mám své pole působnosti, začala jsem se věnovat analýzám obsahových látek v rostlinách.“

Tato tradice u nich v rodině pokračuje. „Moje dcera má 7 let a ještě ani skoro neuměla chodit, ale už říkala levanduli ‚vandule‘,“ směje se Pluháčková. „Má sen, že by chtěla být veterinářkou, tak kdyby jí to vydrželo, nebylo by to od věci.“

Byliny a jejich účinky

Možnosti vzdělávání se v oboru jsou u nás jiné než jinde v Evropě. „Nemáme třeba samostatný studijní obor bylinář. V Británii tento obor mají a následně jsou pak bylinkáři kontrolováni tak, jak jsou u nás například doktoři v Lékařské komoře. Myslím, že by něco takového mělo vzniknout i u nás, protože lidí, kteří se tomuto oboru věnují, je mnoho. Někteří to dělají opravdu dobře a zodpovědně. Ostatně je to vzdělávání na celý život a ani já nevím všechno,“ dodává.

„Jelikož máme v dnešní době přístup k obrovskému množství informací, účinky bylin jsou mnohdy vytržené z kontextu. To, že je něco na močové cesty, neznamená, že to bude účinné na čištění organismu. A kombinování léčivých rostlin není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát,“ varuje Pluháčková.

„Jsem typ člověka, který neříká, že se dá bylinami vyléčit úplně všechno, vždy je potřeba konzultace s klasickou medicínou,“ zdůrazňuje Helena Pluháčková z Mendelovy univerzity.

Které bylinky patří mezi její nejoblíbenější? Jak se dá pohnojit a preventivně ošetřit léčivka léčivkou? Jak vypadá mezinárodní spolupráce na poli léčivých rostlin? A jak zpracovávat a sbírat správně léčivé rostliny? Odpovědi najdete v rozhovoru s Janou Kobylinskou.

autoři: Jana Kobylinská , lop
Spustit audio

Související