Bojové umění kung-fu na hitparádách, na diskotékách i ve filmu

9. květen 2022

10. května má osmdesátiny původem jamajský zpěvák i autor usazený v Anglii Carl Douglas. Ten se jednorázově, ale mohutně proslavil v roce 1974 písničkou, která měla využít tehdejší filmové i televizní obliby čínských bojových umění – proto se jmenuje Kung Fu Fighting.

Původně to však na celosvětový diskotékový hit nevypadalo, naopak Carl Douglas dodal tuto písničku   jaksi narychlo na žádost producenta na b-stranu singlu. Ovšem nakonec si získala přízeň mnoha lidí a celkem se s ní prodalo neuvěřitelných jedenáct milion výlisků, což z ní dělá jeden z komerčně nejúspěšnějších singlů všech dob.

My vám nabídneme superhit Kung Fu Fighting v dobové instrumentální verzi, v níž však o hlas zpěváka Carla Douglase ochuzeni úplně nebudete. A v tematickém sepětí přidáme ještě ústřední melodii autora Jima Helmse z masivně sledovaného seriálu Kung Fu z první poloviny 70. let s Davidem Carradinem v roli šaolinského mnicha, který se naučí umění kung-fu.

Ovšem v půlhodince Vlídných tónů toho bude dozajista více. Třeba nahrávky rockera a pianisty Wernera Beckera, člena známé německé kapely Randy Pie, převtěleného v Anthonyho Venturu, dirigenta orchestru nahrávajícího sladké melodie.

A zazní také skladba Epizoda nedávného jubilanta, trombonisty a významné autorské osobnosti Mojmíra Bártka v podání The Czech Philharmonic Low Brass, tedy Sdružení hlubokých žesťů České filharmonie, které je sestaveno z prvotřídních hráčů její pozounové a tubové sekce.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související