Baťův kanál připravil na sezónu 2023 spoustu vylepšení a novinek

2. květen 2023 14:41

Na Baťově kanálu 1. května symbolicky odemkli plavební komory a slavnostně tak zahájili plavební sezonu 2023. Ta potrvá do 1. října.

Baťův kanál, který je oblíbeným cílem turistů, je dlouhý celkem 53 km a propojuje Otrokovice na Zlínsku s Rohatcem na Hodonínsku. Tato unikátní historická vodní cesta byla vybudovaná v letech 1934 až 1938. Zásadním způsobem se o to zasadil Tomáš Baťa a po jeho smrti jeho bratr Jan Antonín Baťa – proto tedy Baťův kanál.

Čtěte také

Od 28. dubna 2023 sem opět mohou v tradiční plavební sezóně zavítat turisté. Loni jich tu bylo na 85 tisíc. Povodí Moravy letos možnost projet se po Baťově kanálu vlastní nebo půjčenou lodí prodlouží. Plavební sezóna skončí až v neděli prvního října, a bude tedy o čtyři dny delší. V květnu a září budou plavební komory v provozu od pátku do neděle, v letních měsících pak od úterý do neděle.

Novinky letošní plavební sezóny na Baťově kanálu

Návštěvníci letos mohou poprvé užívat nová vyčkávací stání za 60 milionů korun, která výrazně zvýší bezpečnost při čekání na proplutí plavebními komorami. Ta jsou například ve Starém Městě, Petrově, Uherském Ostrohu nebo ve Veselí nad Moravou.

Zvýšený komfort lidé pocítí i přímo v přístavištích. Například v Otrokovicích je čeká nové moderní zázemí s občerstvením a toaletami, ve Veselí nad Moravou otevřeli nové informační centrum. Jejich služby využijí nejen vodáci, ale i další turisté a cyklisté, kterých po cyklostezce kolem Baťova kanálu každoročně projede několik stovek tisíc.

Budoucnost Baťova kanálu

Rozvoj kanálu by měl pokračovat i v dalších letech. Podpisem memoranda o spolupráci se k tomu zavázali hejtmani Jihomoravského a Zlínského kraje.

Splavnění Baťova kanálu plánuje Ředitelství vodních cest prodloužit do roku 2027 na téměř 80 kilometrů, tedy až do Hodonína a Kroměříže. Dohromady by měly jít do Baťova kanálu do roku 2030 investice ve výši 1,8 miliardy korun. Ty budou zahrnovat i vybudování nových přístavů v Hodoníně, Kroměříži a ve Starém Městě a také stavbu plavebního okruhu mezi Veselím nad Moravou a Vnorovy.

Spustit audio

Související