Báječní muži na létajících strojích, Slečna Marplová, Cikánský oheň a další melodie Rona Goodwina

30. květen 2022

Vlídné tóny ozdobí tentokrát kromě jiných ústřední melodie z také v Čechách dříve populární britské dobrodružné komedie Báječní muži na létajících strojích neboli Neohrožení dobyvatelé vzduchu aneb z Londýna do Paříže za 25 hodin 11 minut.

A ještě jinak řečeno, tento půvabný film režiséra Kena Annakina líčí fiktivní letecký závod v roce 1910 mezi Londýnem a Paříží v dobách, kdy létání s letouny těžšími než vzduch bylo ještě v začátcích.

A také hudba z více než šedesát let starého filmového zpracování detektivních příběhů Miss Marple, tedy Slečny Marplové, literárně vytvořené Agathou Christie. K tomu třeba přibude melodie z filmu Bitva o Británii s Michaelem Cainem z konce šedesátých let.

Všechny tyto slavné skladby, potažmo nahrávky mají společného autora a dirigenta orchestru Ronalda Alfreda Goodwina, rodáka z Plymouthu, města v jihozápadní Anglii. Už od pěti let se učil Ron Goodwin hrát na piano a o deset let později již vedl vlastní orchestr.

Skládání a aranžování filmové hudby si Goodwin velmi dobře procvičil na mnoha dokumentárních snímcích, což byla prý nejlepší škola a zároveň cesta k hranému filmu. Jako námezdný skladatel tvořil pro jiné autory. A ani na tuto, pro někoho nedůstojnou, zkušenost nežehral a alespoň se podle svých slov naučil řemeslo.

Čtěte také

Pak se dostal k zajímavější a především respektovanější práci – skládal doprovodnou hudbu k rozhlasovým hrám pro BBC a nakonec se z Rona Goodwina stal velmi respektovaný a úspěšný autor i kapelník.

Kromě zmíněných známých skladeb jsme pro vás také vybrali zajímavé ukázky ze dvou alb Rona Goodwina, která vyšla v odlišných časech a která dobře dokumentují vysokou úroveň jeho aranžérské práce i jeho orchestru.

To první natočil Ron Goodwin v roce 1967 v produkci úctyhodného spolupracovníka Beatles Sira George Martina a všechny jeho skladby s inspirací balkánskými rytmy. Vždyť se deska jmenuje Gypsy Fire, tedy Cikánský oheň. 

A to druhé album z roku 1976 je složeno z příjemných evergreenů v podání orchestru britského gentlemana Rona Goodwina, který zemřel  před devatenácti roky ve věku 77 let, a má přitažlivý  název Rhythm and Romance, Rytmus a romantika.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související