Babiččin šňaps z rakytníku

Také v říjnu nás budou sběratelka receptů a kuchařka Vladimíra Jakouběová z turnovského muzea a redaktor Českého rozhlasu Liberec Jaroslav Hoření provázet recepty našich babiček. Tentokrát pro nás mají šňaps z rakytníku.

Naše babičky z plodů rakytníku připravovaly čaje, medy, džemy a marmelády, mošty, sirupy, šťávy, oleje, dokonce i likéry. Odvary z plodů i listů rakytníku podávaly na zvýšení odolnosti těla i ducha, při nachlazeních, angínách a při chřipce, na posílení jater a slinivky.

V receptářích lidových léčitelů se dočteme, že rakytník hojí žaludeční vředy, pomáhá léčit i různá onemocnění kůže, olej připravený z bobulí tohoto keře hojí popáleniny i omrzliny. Babky kořenářky ho doporučovaly „pro krásu“; odvary z bobulí proti vypadávání vlasů, olej pro krásné nehty a jemnou pleť.

I šňaps z rakytníku měl podle našich babiček blahodárné účinky na zdraví:

Ingredience
  • ½ kg plodů rakytníku
  • 1 litr kvalitní čisté pálenky
  • 10 lžic medu

Plody omyjeme, vložíme do velké nádoby a rozmačkáme. Přidáme med a alkohol a necháme macerovat alespoň po dobu jednoho měsíce, ale můžeme i déle. Občas promícháme. Poté tekutinu nejprve přecedíme přes sítko a následně ještě přes plátno. Můžeme případně dosladit dle chuti medem. Likér nalijeme do lahví, uzavřeme a skladujeme v chladu a temnu.