Babiččin plný rendlík

V dobách našich babiček byla dobrá úroda základem dobrého bytí a tak spoléhaly nejen na pranostiky, ale i na svaté. Jednoho z nich, svatého Isidora, nám připomenou Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření a přidají recept na babiččin plný rendlík.

Ingredience
  • 2 l vody
  • 4 cibule
  • mrkev
  • pórek
  • kedlubna
  • celer
  • hrst hrášku
  • 6 stroužků česneku
  • kapusta
  • brambory
  • 2 lžíce červené papriky
  • pepř
  • petrželka
  • pažitka
  • sádlo
  • mouka

Zeleninu jemně nakrájíme, nebo nastrouháme, a vše kromě brambor lehce osmahneme na tuku. Přidáme dvě lžíce papriky, na kostičky nakrájené brambory, zalijeme vroucí vodou a deset minut dusíme. Pak přidáme utřený česnek a pepř. Na pánvi rozehřejeme tuk, zasypeme moukou a za stálého míchání upražíme tmavší jíšku, kterou vlijeme do vroucí polévky. Nakonec vše dochutíme a posypeme bylinkami.