Augustin Navrátil byl rolník a katolický a občanský aktivista, komunisté ho zavřeli na psychiatrii s falešnou diagnózou

V roce 1988 vznikla největší petice v socialistickém Československu. Její signatáři požadovali náboženskou a občanskou svobodu. Podepsalo ji tehdy 600 tisíc lidí. Jejím autorem byl rolník Augustin Navrátil.

Augustin Navrátil byl soukromý zemědělec, lidovecký politik a katolický aktivista. Narodil se 22. prosince roku 1928 v Lutopecnách na Kroměřížsku. Kvůli finanční situaci si nemohl dovolit vyšší vzdělání, byl ale velmi sečtělý. Studoval filosofické, náboženské, historické, politické a právní spisy. 

Jako soukromý zemědělec se dostával do střetu s komunistickým režimem. Jako katolík se v 60. letech aktivně účastnil různých katolických hnutí, podepsal Chartu 77, byl obviněn z pobuřování a dále následovaly soudem nařízené nucené pobyty v psychiatrických léčebnách v Kroměříži i v Praze-Bohnicích. Byla mu diagnostikována paranoia kverulans (duševní porucha vyznačující se bludy a chorobnými představami o vlastním ohrožení) a následně soudem omezena jeho právní způsobilost.  Ještě před rokem 1989 byl vyšetřen nezávislými zahraničními lékaři, kteří tuto diagnózu odmítli.

Jaký člověk byl Augustin Navrátil? To přiblížila v rozhovoru historička Marta Kellerová Kordíková.

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.