Astronomický ciferník nebo astronomická symbolika na Karlově mostě. Planetárium vám na svých procházkách ukáže Prahu trochu jinak

18. únor 2022

Procházky Prahou astronomickou jsou součástí široké nabídky programu Planetária Praha. Tentokrát se zájemci o historii podanou z hlediska astronomie i astrologických symbolů sejdou s průvodcem v samém centru města, kde vycházky startují. 

Připraveny jsou dva okruhy, které vás vezmou do míst, s nimiž jsou spjaty osudy osobností astronomie, fyziky, astrofyziky, meteorologie, geologie, ale také alchymie a astrologie. Okruh Hradčany a areálem Pražského hradu nese název Astronomie za Rudolfa II. a začíná na Pohořelci u sousoší Johannesa Keplera a Tychona Brahe. „Navštívíme Nový Svět, kde bydlel Tycho Brahe, areál Pražského hradu, Královskou zahradu, kde je Belveder a tam měli pozorovatelnu. Takže ta horní trasa se týká hlavně doby Rudolfa II.,“ popisuje průvodce a astrofyzik Jan Veselý.

Astronomická symbolika je znát i ve výzdobě Staroměstské mostecké věže

Druhá trasa se jmenuje Sedm století astronomie a zabývá se vývojem už od dob Karla IV. Zájemci o tuto procházku mají sraz na Křížovnickém náměstí u Staroměstské mostecké věže, která je s tehdejšími představami o vesmíru úzce spojená. „Jsou tady čtyři sféry, pozemská, měsíční, sluneční a hvězdná. Takže ta symbolika na Karlově mostě je kompletně astronomická. Údajně je autorem sám Karel IV.“

Procházka pak pokračuje kolem Klementina, jehož astronomická věž bývala odbornou astronomickou observatoří, až ke Staroměstskému orloji a jeho astronomickému ciferníku. Svou roli tu hraje i Mariánský sloup. „Mimo jiné je to astronomické zařízení, to většina lidí vůbec netuší. Ale na Staroměstském náměstí najdeme takzvaný pražský poledník, u kterého je napsáno, že se dříve používal k určování pražského času. Ony to byly vlastně sluneční hodiny, protože Mariánský sloup sloužil jako ukazatel. Podle toho se pak seřizoval třeba ten orloj a ostatní hodiny,“ upřesňuje Jan Veselý.

Okruh Astronomie za Rudolfa II. začíná od dubna, na procházku Sedm století astronomie můžete vyrazit už v tomto období. V programu Planetária Praha jsou vycházky zařazeny pravidelně.

autoři: Václav Müller ,
Spustit audio