Areál Bulovky čeká převod do majetku státu. Je to naprosto zlomová událost, míní ředitel nemocnice Jan Kvaček

Fakultní nemocnice Bulovka je předmětem směny mezi Prahou a státem. Roztříštěnost vlastnictví ztěžovala údržbu areálu, který potřebuje investice. O změnách a novinkách mluvil v pořadu K věci ředitel nemocnice Jan Kvaček.

„Pro Bulovku je tohle naprosto zlomová událost. Hlavní město Praha nikdy nechtělo investovat do státní nemocnice, stát zase nechtěl investovat do pražského majetku, je to jeden z důvodů, proč je Bulovka takovým zchátralým areálem. Tím, že toto vyřešíme, veškeré nemovitosti a pozemky přejdou na stát, do správy Bulovky, tak se tento nejzásadnější problém konečně po třiceti letech odblokuje.“

Komplikované vlastnictví nemovitostí nemocnici dlouhodobě brzdilo, nemohla například čerpat některé dotace. Podle Kvačka je ale Bulovka v nejlepší ekonomické situaci za dlouhé roky. Stejně jako jiné nemocnice se samozřejmě potýká s nedostatkem personálu, pro nové zaměstnance připravují různé náborové programy. Ten nejnovější je mířen na radiologické asistenty.

Podpora během náročné léčby

Na konci roku 2021 zahájila Bulovka také pilotní program pro asistenty onkologické péče. „Snažíme se maximálně vyjít vstříc pacientovi, který je ve velmi obtížné životní situaci. V tom stresu musí zařídit neskutečné množství věcí. Potřebuje nějakého partnera, který ho tím provede, a to by měl být právě onkologický asistent. Pacient za ním přijde, asistent mu všechno vysvětlí, udělá mu plán vyšetření, všude ho objedná, i když to bude třeba mimo nemocnici,“ vysvětluje Jan Kvaček.

V pilotní fázi byla zatím zařazena pouze diagnóza nádorů prsu. Podle toho, jak se program osvědčí, tak se bude zaměření asistentů rozšiřovat i na další onemocnění.

Které další projekty Bulovka připravuje? Jak se na provozu nemocnice odrazila pandemie koronaviru i zdražování energií? Poslechněte si celý rozhovor.

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.