Ambrózie z Podkrkonoší

V receptech našich babiček nás Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření seznámí s ambrózií. Tak se v našem kraji říkalo vařenému vepřovému masu.

Ingredience
  • 1 kg vepřové kotlety bez kosti vcelku
  • 1 a ¼ kg brambor
  • 7 stroužků česneku
  • 1 muškátový oříšek
  • 1 lžička tymiánu
  • 4 bobkové listy
  • 2 lžíce sádla
  • sůl

Do hrnce vlijeme litr vody, vložíme do něj maso a bobkové listy. Vaříme tři čtvrtě hodiny. Pekáček, nejlépe kameninový, vytřeme stroužkem česneku. Brambory oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Ty pak rozložíme do pekáčku ve třech vrstvách; každou posypeme směsí rozdrceného česneku, nastrouhaného muškátového oříšku a tymiánu. Osolíme a zalijeme brambory asi do poloviny vývarem z masa. Nakonec přidáme sádlo. Vložíme do vyhřáté trouby; asi po půl hodině položíme na brambory plátky vařeného masa. Pečeme, dokud brambory nevsáknou všechen vývar. Podáváme s chlebem.