Alergie se mohou náhle objevit i u starších lidí

20. duben 2022

Jaro je nejobávanějším obdobím pro všechny alergiky. Někdo je alergický pouze na určitou květinu, někdo na celkové množství pylů. Alergie se často objevují již v dětství, ale reakce se mohou začít objevovat i v dospělosti. Většinou se jedná o alergie pylové. Problémy mohou působit už první jarní pyly – kočičky, jívy nebo jehnědy.

Alergie se může objevit hned po narození, ale může se vyvinout až v průběhu života. Může se stát, že právě nyní na jaře poprvé ucítíme nepříjemné reakce na sliznicích. Často se alergie projevují jako zánět spojivek nebo chronická rýma, která nás sice sužuje, ale výrazně neomezuje. Tyto symptomy nepodceňujte. Je nutné je vyšetřit a diagnostikovat.

Praktický lékař udělá primární vyšetření, výtěry a různé testy. Pokud se jedná o alergii, může nasadit primární léčbu antihistaminiky, které u lehčích alergií postačí. Pokud je stav vážnější, vyžádá další vyšetření na ORL nebo u očního lékaře. Jestliže vše nasvědčuje na alergii, alergolog pomocí testů odhalí specifický alergen.

Většinou jsou to alergeny, které jsou běžně rozšířené v přírodě a v našem okolí a nemůžeme je eliminovat. Po prvotní léčbě antihistaminiky se přistoupí k desenzibilační léčbě. Ta je dlouhodobější a je zde potřeba důkladná diagnostika a stanovení přesného postupu, aby léčba měla dostatečný efekt.

Kvetoucí bříza (ilustrační foto)

Velkým nebezpečím jsou nečekané silné alergie

Chronické alergie jsou pro pacienta dlouhodobým problémem, který nevyžaduje život zachraňující postupy. Pokud se u vás nyní na jaře najednou objevuje například dlouhotrvající rýma, navštivte svého praktického lékaře.

Jiný případ může nastat při procházce v přírodě, kdy vám náhle zarudnou oči, postihne vás silná nečekaná rýma nebo kašel a je jasné, že se tato reakce objevila právě v souvislosti s blízkostí nějakého typu rostliny. Může se jednat například o rozkvetlé břízy, louky s rozkvetlou řepkou nebo o jakékoliv jiné rozkvetlé rostliny ve vaší blízkosti. I když vás dosud podobné problémy netrápily, může se jednat o alergii, která se u vás projevila až v dospělém věku. Praktický lékař pak nasadí antihistaminika a pošle vás na další vyšetření.

Při alergiích může pomoci pouze přesně zacílená léčba. Jestliže víte, že jste alergičtí na určitý typ rostliny, omezte pohyb v přírodě v době její květeny a vyhýbejte se místům jejího výskytu. Při vážnějších stavech v krizových obdobích raději zůstaňte doma a omezte větrání.

Spustit audio