Akordeon v geograficky odlišených, rozmanitých hudebních náladách

28. červen 2021

Pořad Vlídné tóny bude v úvodní části patřit německému akordeonistovi, skladateli a kapelníkovi jménem Will Glahé, který už se stal na evropském kontinentu slavným před druhou světovou válkou – a tehdy to mělo souvislost s naší zemí.

Will Glahé se narodil v Elberfeldu v Porýní 12. února 1902. Už ve 30. letech minulého století byl v německy mluvících zemích nesmírně populární a dá se říci, že se těšil postavení velké hvězdy. Will Glahé vedl vlastní orchestr od roku 1932 a první velký úspěch měl o čtyři roky později se skladbou Rosamunde, což je německá verze Vejvodovy Škody lásky.

Je obdivuhodné, že se Němec Will Glahé vrátil na vyšší příčky hitových žebříčků i za dvacet let, a to s Lichtenštejnskou polkou, což byl dokonce šlágr i za mořem v Americe. Tam uspěl i s další skladbou s výrazným zvukem akordeonu Sweet Elizabeth, Sladká Alžběta.

Největší posluchačské zázemí měl Will Glahé ale pochopitelně doma v Německu, kde až do 70. let šla velmi slušně na odbyt jeho alba. Desky se zvukem jeho akordeonu byly vydávány dokonce i na Britských ostrovech, a to i na konci 60. let. Několik ukázek pro vás máme připraveno, ale vše uvede nám Čechům tak blízká Škoda lásky.

Čtěte také

Nejenom v německy mluvících zemích populární hráč na akordeon Will Glahé zemřel 21. listopadu 1989 v Rheinbreitbachu. Poslední léta prožil v domě poblíž švýcarského Curychu.

Akordeon neboli tahací harmonika je dechový vícehlasý hudební nástroj. Zdrojem zvuku jsou kovové, dřevěné či plastové jazýčky, rozechvívané proudem vzduchu. Ten je získáván pohybem měchu. Pro ovládání nástroje slouží dvě skupiny kláves.

A akordeon v rozmanitých podobách je typický také pro hudební Francii a Paříž. Však také Edith Piaf zpívala písničku Akordeonista a oblibu tomuto nástroji v zemi galského kohouta vrátil do jisté míry film Amélie z Montmartru.

Pro hudební pořad Vlídné tóny jsem pro vás namíchal několik melodií s francouzskými hráči na tento nástroj, evergreeny jako C´est si bon, La Seine, La Mer nebo Hymne A L´Amour, tedy Óda na lásku.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související