30 let „Prézy“: Byli jsme tu od rána do večera, ale bavilo nás to. A pořád baví, říká provozovatel chaty

4. listopad 2021

Už dávno není zdaleka jen pro prezidenty, i když se tak pořád jmenuje. Prezidentská chata v Jizerských horách slaví 30. výročí od znovuotevření pro veřejnost.

Čtěte také

Prezidentská chata patří k nejstarším budovám v Jizerských horách. V roce 1928 ji postavil dobrovolný turistický spolek. Přenocovat tam mohl každý, kdo v hostinci pomohl oškrábat brambory, nebo umýt nádobí. Na začátku druhé světové války ale chalupu zabavili nacisté. A později, až do 90. let, patřila státu. K rekreaci ji totiž využívala prezidentská kancelář. 1. listopadu 2021 uplynulo 30 let od okamžiku, kdy se znovu otevřela pro veřejnost.

Jeden z nejtypičtějších okamžiků na Prezidentské je uprostřed zimy, kdy se tam pravidelně sklepávají z krovů obří rampouchy, které váží až 200 kilogramů a všude kolem jsou závěje sněhu.

Podzim s barevným listím na Prezidentské ale taky stojí za to, a právě na podzim přesně před 30 lety chalupu znovu otevřel pro veřejnost nový správce Petr Šmaus se svojí ženou. „To byla velká dřina, byli jsme tu od rána do večera, bydleli jsme tu, ale strašně nás to bavilo. A pořád baví,“ směje se

Petr Šmaus provozuje penzion a restauraci v chalupě dodnes, přirostla mu prý k srdci. Není se co divit, z kulturního hlediska je chalupa skvostem.

Jaké vzpomínky mají na Prezidentskou chatu hosté i zaměstnanci? A jak se provozovatelé chaty chystají na 100. výročí postavení. Poslechněte si reportáž Šárky Škapikové.

Spustit audio

Související